תפריט

כיצד חולי סוכרת מקלים על כאבי רגליים בזמן הכושר?

סוכרת נגרמת כתוצאה מהפרעה בייצור האינסולין וחולי סוכרת סובלים ממגוון תופעות לא נעימות המשבשות את איכות החיים. בין הסימפטומים של סוכרת ניתן לציין עייפות ותשישות, רעב בלתי מוסבר, השתנה תכופה, יובש בפה, עור מגרד והופעת זיהומים פטרייתיים באזורים שונים בגוף. אחת התופעות הנפוצות היא של כאב או חוסר תחושה בכפות הרגליים או ברגליים בעקבות נזק עצבי שגורמת נוירופתיה סוכרתית.

הפגיעה בעצבים משפיעה כאמור על הרגליים כאשר סוג הכאב ועוצמתו משתנה מחולה לחולה ולרוב באה לידי ביטוי שתחושת קהות או עקצוצים, התכווצויות והסובלים מתסמיני נוירופתיה סוכרתית בעלי סיכון גבוה לפיתוח סיבוכים רציניים בכפות הרגליים כולל פציעות וקטיעה.

כמובן שחשוב לנסות ולמנוע תופעה זו על ידי שליטת רמות הסוכר בדם בין אם באמצעות נטילת תרופות וויטמינים שיכולים לסייע. תזונה מאוזנת אף היא קריטית לחולי סוכרת.

מחקרים רבים הצביעו על קשר חיובי בהשפעתה של פעילות גופנית מתונה וקבועה על שיפור זרימת הדם שיכולה לסייע בהעברת חמצן וחומרים מזינים לרגליים.

כושר גופני יכול גם לעזור להגן על הגוף מפני מחלות תוך שיפור התגובה של המערכת החיסונית וכן לסייע בירידה במשקל ובשמירה על משקל תקין, שמירה על לחץ דם ופיקוח על רמת הכולסטרול.

כמובן שחשוב לבחור את הפעילות הגופנית המתאימה ביותר שלא תחריף את עוצמת הכאב או תגביר את הופעת הכאב. פעילויות גופניות המותאמות לחולי סוכרת יכולות להיות מבוססות על תנועות עדינות הכוללות נשימה עמוקה כמו למשל, טאי צ'י לשיפור האיזון והפחתת נזק עצבי. שחייה אף היא נחשבת לאימון אירובי מצוין לחולי סוכרת מהסיבה שפעילות זו אינה מפעילה לחץ על אזור המפרקים תוך שימת דגש על חיזוק השרירים. הליכה אף הוא יכולה לסייע למי שמחפש אימון אירובי נינוח בו אפשר לשלוט גם בקצב וגם במספר הצעדים ולהעלות את קצב ההליכה ומשך ההליכה עם הזמן ולפי הסיבולת.
חשוב לעסוק בפעילות ספורטיבית שתאהבו ותוכלו להתמיד בה לאורך זמן להשגת הביצועים הטובים ביותר. ניתן לעסוק באופן פרטי או במסגרת קבוצתית במידה והקבוצה עוזרת להתמיד בפעילות ומעלה את המוטיבציה. יש להיות ערניים לכל תחושה לא נעימה או שינוי בכאבים ברגליים כולל גירויים פיזיים על העור או פציעות שמעוררות חשד.

מתקדמים בהדרגה

התחילו מפעילות מתונה ועלו את העצימות בהדרגה תוך פיקוח ובקרה וייעוץ רפואי על ההתנהלות. מומלץ להתייעץ גם עם תזונאי בנוגע לתוספי מזון ותפריט המותאם לסוכרת ולביצוע פעילות ספורטיבית. חשוב כמובן לנקוט באמצעי זהירות כמו מרחב תנועה וסביבה בטוחה, נעילת נעלי ספורט תומכות וגרביים ייעודיים לחולי סוכרת וביגוד אוורירי ונושם למניעת הזעה. חשוב להשגיח ולשים לב לרמות הסוכר בדם לפני האימון ולאחר אימון לאור המאמץ. יש להימנע מכל הזעה ברגליים ומצד שני להגן עליהן גם מפני קור למניעת הופעת אדמומיות, שלפוחיות או גירויים.

להקלה בסימפטומים של סוכרת

חשוב תמיד שיהיה לכם קפליות שיוכלו לסייע לכם בהפחתת תסמינים של נוירופתיה סוכרתית במיוחד אם אתם מתאמנים. זיכרו שבין הסימפטומים האפשריים של נוירופתיה – אובדן תחושה, נימול, עקצוצים או עודף רגישות למגע. חומצה אלפא ליפואית נוגדת חימצון חזקה לנטרול רדיקלים חופשיים נמצאה יעילה במחקרים קליניים לסיוע בהפחתת תסמינים של נוירופתיה סוכרתית. יש לשים דגש על המינון המומלץ, הנחיות מתי לקחת ולבדוק אם בטוח לנטילה בשילוב תרופות או טיפולים רפואיים נוספים. אל תתנו לסוכרת לפגוע לכם בתפקוד או בהנאה מפעילות – למדו כיצד לנהל נכון את המחלה ולחיות עמה חיים טובים ומלאים בכל מצב.